Back to Top

Najbolje mjesto za

Stolni nogomet

STOLOVI ZA STOLNI NOGOMET

 

Stolovi za stolni nogomet koje držimo u našoj ponudi mogu se svrstati u višu srednju klasu i visoku klasu. Također u ponudi imamo i profesionalne stolove, stolove koji su licencirani od strane ITSF-a (international table soccer federation), turnirske stolove za stolni nogomet proizvođača Garlando (Italija).

Ponudu zasnivamo na stolovima koji su proizvedeni u EU, odnosno Italiji. Samo jedan model u ponudi imamo koji je proizveden u Kini (K1), no i taj model je proizveden za talijansku tvrtku LONGONI, tako da je kvalitetom uz bok talijanskih stolova.

Općenito gledajući stol za stolni nogomet trebao bi imati barem 50-tak kilograma težine što predstavlja garanciju da će stol izdržati neko vrijeme. Stolovi koji su lakši jednostavno nemaju dovoljno materijala (dasaka) da bi garantirali dužu i žešću upotrebu. Stol za stolni nogomet nije stvar s kojom će netko biti nježan. Bitno je o tome voditi računa prije kupnje. Naravno, težina nije jedino mjerilo za kupnju. Vrlo bitne su i ostale stvari, kao kakva je površina za igranje, zatim kakve su šipke, noge, igrači…

 

 

 

 

 

Stolni nogomet – povijest

Izvor – Wikipedia

Većina povjesničara nema isto mišljenje niti neoborive dokaze o početku i mjestu nastanka stolnoga nogometa. Prvi izumi datiraju pred više od sto godina. Druga imena za stolni nogomet su izvorni germanizam Fußball, što je i njemački naziv za nogomet, te anglizam foosball, koji se najviše koristi u SAD-u.

Stolni nogomet se igra vrlo često kao omiljena zabava u kafićima, školama ili radnim mjestima po pravilima koja su izmišljena od strane igrača, a najčešće se ne slažu sa službenim pravilima. No, stolni nogomet igraju i organiziraju brojne nacionalne organizacije koje igraju pod Međunarodnom federacijom stolnoga nogometa. Amaterska natjecanja u Europi datiraju nedugo poslije II. svjetskoga rata, dok profesionalni stolni nogomet i profesionalna natjecanja postoje tek od 1975., kada Lee Peppard, Amerikanac iz Seattlea osniva turnir s nagradnim fondom od 250.000 USD. Nakon tog turnira koji je polučio izvanredan uspjeh osnivali su se turniri diljem svijeta s višemilijunskim nagradnim fondom. Glavna organizacija stolnoga nogometa je ITSF (eng.International Table Soccer Federation – hrv. Međunarodna federacija stolnoga nogometa), koja organizira sva profesionalna natjecanja, kao i svjetsko prvenstvo.

Bezbrojne mjesne lige postoje diljem svijeta s ogromnim razlikama u kvaliteti i pravilima igre. Glavna razlika je između igraća u kafiću i profesionalaca. U Ujedinjenom Kraljevstvu se igra liga pod istim pravilima, ali na različitim

mjestima, koja su ustvari kafići (pubovi). ITSF je organizirao i natjecanje koje je išlo uz bok SP-u u Njemačkoj 2006. Austrija je bila pobjednik, Njemačka druga, a Belgija treća.