Back to Top

Najbolje mjesto za

Povijest

Stolni nogomet – povijest

Izvor – Wikipedia

Većina povjesničara nema isto mišljenje niti neoborive dokaze o početku i mjestu nastanka stolnoga nogometa. Prvi izumi datiraju pred više od sto godina. Druga imena za stolni nogomet su izvorni germanizam Fußball, što je i njemački naziv za nogomet, te anglizam foosball, koji se najviše koristi u SAD-u.

Stolni nogomet se igra vrlo često kao omiljena zabava u kafićima, školama ili radnim mjestima po pravilima koja su izmišljena od strane igrača, a najčešće se ne slažu sa službenim pravilima. No, stolni nogomet igraju i organiziraju brojne nacionalne organizacije koje igraju pod Međunarodnom federacijom stolnoga nogometa. Amaterska natjecanja u Europi datiraju nedugo poslije II. svjetskoga rata, dok profesionalni stolni nogomet i profesionalna natjecanja postoje tek od 1975., kada Lee Peppard, Amerikanac iz Seattlea osniva turnir s nagradnim fondom od 250.000 USD. Nakon tog turnira koji je polučio izvanredan uspjeh osnivali su se turniri diljem svijeta s višemilijunskim nagradnim fondom. Glavna organizacija stolnoga nogometa je ITSF (eng.International Table Soccer Federation – hrv. Međunarodna federacija stolnoga nogometa), koja organizira sva profesionalna natjecanja, kao i svjetsko prvenstvo.

Bezbrojne mjesne lige postoje diljem svijeta s ogromnim razlikama u kvaliteti i pravilima igre. Glavna razlika je između igraća u kafiću i profesionalaca. U Ujedinjenom Kraljevstvu se igra liga pod istim pravilima, ali na različitim

mjestima, koja su ustvari kafići (pubovi). ITSF je organizirao i natjecanje koje je išlo uz bok SP-u u Njemačkoj 2006. Austrija je bila pobjednik, Njemačka druga, a Belgija treća.